Het kloppende hart

Het gebouw van het verzorgingshuis heeft vier verdiepingen. Elke verdieping heeft zijn eigen sfeer en bijzondere bewoners. Bewoners die we proberen te verbinden in de groene binnentuin, het kloppende hart van het huis.  

Op vrijdagmiddag vieren we het begin van de sjabbat . Dit doen we aan twee aan elkaar gekoppelde tafels met witte tafelkleden, kaarsjes eigen gebakken challe brood een versterker voor de liedjes, druivensap en wijn. 

Het is een zogenaamde alternatieve viering omdat de werkelijke ceremonie die de sjabbat inluidt te laat of te groots is voor de ongeveer twaalf deelnemers die we rond de tafels verzamelen.  De bewoners, die later in de middag in de gezamenlijke eetzaal eten, krijgen allemaal een glaasje druivensap of wijn naar keuze bij het diner. 

Het Jodendom kent traditioneel een tweetal momenten per week waarbij er druivensap en wijn wordt gedronken. Dat is bij de aanvang van de sjabbat en rond het middaguur op de zaterdag, de sjabbat zelf. Ook tijdens een feestdag zijn deze twee momenten gereserveerd voor het nuttigen van al dan niet alcoholisch druivenvocht. 

Een optelsom laat zien dat de bewoners die wijn krijgen degenen zijn die of in de eetzaal eten of meedoen aan de sjabbatviering. Een aantal bewoners van de verschillende afdelingen waaronder de gesloten afdeling op de derde verdieping zijn aan onze de aandacht ontsnapt. Zij willen vast ook wijn dacht ik voor twee weken geleden.  

Heel opmerkelijk kwam die gedachten omdat er bij het gezelschap van de bewoners beneden een vrouw kwam aanschuiven die nog een groot vermogen heeft tot zelfstandig handelen. Bij invulling van haar potentiele vermogen merkte ik op dat ze met bevende handen- die ze met inspanning onder controle weet te houden- heel goed het rode vocht in de plastic wegwerpglazen weet te schenken.  

Een extra dienblad met glazen en extra druivensap en wijn was voor handen en voor aanvang van de viering vulde de vrouw met haar opmerkelijke bonte hoofdoek in enkele minuten de benodigde glazen. Ongeveer 30 glazen. Dat moet zeker genoeg zijn rekende ik, aangezien er totaal bijna dertig bewoners er een kamer hebben en een aantal beneden naar de binnentuin komen. 

Mevrouw schenkt de glaasjes in

Afgelopen vrijdag kwam mevrouw later bij de sjabbattafel aangezien ze bij de fysio liet zien hoe je met wilskracht verwachtingen van professionals kunt overtreffen en uit je rolstoel weet te komen om meters te lopen. De vertraging leidde ertoe dat ze pas aan het eind van de ceremonie-als er nog weinig tijd over is- een dienblad met een aantal glaasjes klaar heeft. Het zijn er 14, dat is onze donatie voor de bewoners op de derde vandaag. Niet genoeg vrees ik. 

Het nieuws van de glaasjes wordt met enthousiasme door de collega’s in de zuster post ontvangen. Ze redden het echter wel. Ze zijn blij dat er aandacht voor hun bewoners is. Even het hart van beneden naar boven gebracht. 

© Amiad Ilsar. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s