Joods nieuwjaar

Vanaf zondagavond 13 september tot en met 15 september vieren we Joods Nieuwjaar. Joods Nieuwjaar vier je zonder vuurwerk en oliebollen. Het is een ingetogen feest. Een feest waarin appel en honing symbool staan voor een zoete nieuwe periode, de ramshoorn ons eraan herinnert dat we de mogelijkheid hebben om tot inkeer te komen, de granaatappel de tora symboliseert en een vredesduif de hunkering naar vrede uitbeeld.

Het ingetogen karakter van het feest zorgt ervoor dat het best een opgave is om de grote ruimtes in het verzorgingshuis te versieren. Geen slingers, wel een thema tafel, met de ramshoorn, honing, gebedskleed en raamschilderingen. Op zoek naar een eigen inbreng van mijn cliënten staat er vandaag een collage op het programma. Door de bewoners uitgeknipte foto’s en ingekleurde kleurplaten op gekleurde vellen kunnen worden opgenomen in de versiering.

De bewoner beslist wat hij of zij doet. Versieringen, collages maken kan leuk zijn, maar niet iedereen wil daaraan meedoen. Aan de andere kant is het belangrijk dat bewoners een eigen inbreng hebben in wat er in het huis gebeurt. Een versiering ophangen als activiteitenbegeleider is makkelijk. Maar wat hebben bewoners met de thematafel als het overgrote gedeelte van de ouderen Joods of niet Joods geen enkele binding met het feest hadden en of hebben? Een tekening kleuren of knippen van een ramshoorn, een granaatappel het zegt hun niets. En een deel van de bewoners vind het kleuren maar niets.

Aan de andere kant is mijn doel om een sfeer van het feest te creëren. Dit is belangrijk omdat wij als huis de opdracht hebben een Joodse identiteit uitdragen. Hoe breng je dan die twee uitersten bij elkaar?

In mijn persoonlijke beleving is het eenvoudig om de bij ons wonende ouderen te betrekken in activiteiten. Veel mensen hoe oud of cognitief vaardig ze ook zijn hebben behoeften om samen te zijn en om bezig te zijn. Een mens is in basis een constant creërend wezen. Een mens is ook van nature een groepswezen. Die twee gegevens kunnen we gebruiken voor een activiteit. Kleuren lijkt voor vele kinderachtig of spreekt hen om een andere reden niet aan. Maar als er een aantal personen gaan kleuren werkt dat aanstekelijk en geheel onverwacht vraagt een mevrouw, die nog nooit in de anderhalf jaar dat ik haar ken om mee te doen. Ze wilt naar beneden met de groep naar de tafel in de binnentuin. Op zich al een bijzonder gebeuren voor iemand die het liefst aan de tafel op de afdeling blijft.

Dat mevrouw niet wilt kleuren is gezien haar levensgeschiedenis makkelijk te verklaren. Ze heeft vroeger nooit spelletjes gespeeld of hobby’s gehad. Ik zet mevrouw met haar rolstoel aan de tafel. Tien mensen zitten hier na enkele minuten te kleuren, knippen en plakken. Midden in het gebeuren kleurt mevrouw een duif. Met een door haar zelf gekozen geel kleurpotlood volgt ze contouren van de zwarte lijnen die een duif met een olijftakje uitbeelden. Ook deze duif is zelf door haar gekozen.

kleurplaat de duif

De niet Joodse mevrouw van ruim negentig, die niet gewend was te kleuren en actief bezig te zijn is vanmiddag even een deel van een gezamenlijke bezigheid. Haar behoeften om zich niet te lang te bevinden in drukke ruimten kan ik vervullen, door haar nadat ze uit gekleurd is weer naar boven te brengen. Terwijl de rest nog geconcentreerd een collage maakt rij ik mevrouw weer terug naar haar vertrouwde plek. Haar duif wordt uitgeknipt door een andere bewoonster, die niet aan de tafel wou zitten, maar vanaf haar stoel aan de zijlijn wel bereid was een deel van het geheel te vormen.

En zo komen we tot een geheel waarin vele personen een deel hebben gehad.

Zoals elk uur, elke dag, elke week, elke maand een deel van een jaar is.

Voor al mijn Joodse lezers sjana tova een goed, gezond en gelukkig nieuw jaar

© Amiad Ilsar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s